U bevindt zich hier: Reisinformatie Maleisie Sarawak  
 MALEISIE
Sabah
Sarawak
Labuan
 REISINFORMATIE
Vietnam
Thailand
Singapore
Cambodja
Laos
Maleisie

SARAWAK
 

Sarawak is de oost Maleisische staat gelegen in het noordwesten op het eiland Borneo. Wat oppervlakte betreft is het de grootste staat van Maleisië. Het gebied bestaat uit een moerassige kuststrook die overgaat in heuvelachtig laagland. In het binnenland vindt u bergen en oerwoud. De overvloedige regenval wordt er afgevoerd door talrijke rivieren. Daarom zijn de wegen zijn van oudsher van minder betekenis dan de rivieren. De bewoners wonen dan ook meestal langs de rivieren. Sarawak is één van de aantrekkelijkste bestemmingen voor een avontuurlijke vakantie door zijn ruige natuur, met rotsachtige bergen en oerwoud dat driekwart van het land bestrijkt.


Kuching

Kuching is de hoofdstad van Sarawak en vooral beroemd om haar koloniale verleden. Een tijd lang is Sarawak onder de Britse kroon geweest. James Brooke (zoon van een ambtenaar van de Engelse Oostindische Compagnie) werd in 1841 tot gouverneur van Sarawak benoemd en in 1842 door de sultan van Brunei tot radja. In 1963 werd de periode van blank bestuur over Sarawak definitief afgesloten. Deze regeringstijd wordt ook wel de tijd van de blanke radja’s genoemd. De Engelse invloeden kunt u in Kuching terug zien in de verschillende gebouwen, stammend uit de koloniale tijd: prachtige negentiende-eeuwse Victoriaanse architectuur.


Bako Nationaal Park

Het Bako Nationaal Park is circa 38 kilometer van Kuching verwijderd en gelegen op een schiereiland aan de monding van de Sarawakrivier. U wandelt en vaart door indrukwekkende mangrovebossen, weelderig groen en prachtige bloemen. U kunt een keuze maken uit verschillende wandelroutes, op gewenst niveau.


Batang Ai Nationaal Park

Batang Ai is te bereiken vanuit Kuching. U rijdt eerst door een landelijk gebied met talrijke rubber- en peperplantages. Vervolgens vaart u naar het Nationaal Park. U verblijft in een longhouse, gebouwd in traditionele Iban-stijl en voorzien van alle moderne gemakken (airco, restaurant en bar). Het is de uitvalbasis voor diverse excursies.


Semonggok Reservaat

Bij Semonggok, op 22 kilometer van Kuching, ligt het orang-oetan-reservaat. Hier worden orang-oetans, andere apensoorten en zelfs neushoornvogels en honingberen verzorgd en voorbereid voor hun terugkeer naar het oerwoud. Het betreft doorgaans dieren die een tijd in gevangenschap hebben gezeten, verstoten zijn of waarvan de moeder dood is.


Mulu Nationaal Park

Het Mulu Nationaal Park is met een oppervlakte van 52.866 hectare het grootste nationale park van Sarawak. Het is tussen twee hoge bergen (de Gunung Mulu, 2.377 m. en de Gunung Api, 1.750 m.) ten zuiden van Brunei gelegen.
Het park bezit een grote variëteit aan flora en fauna. Maar de grote sensatie is het schitterende grottenstelsel. Wandelend door de jungle of per longboat kunt u diverse grotten bezoeken. De Gua Payau (Deer Cave) is ruim twee kilometer lang en 220 meter diep. U kunt de grot in circa een half uur doorlopen. De grot wordt overdag bewoond door miljoenen vleermuizen.
Er is een speciaal aangelegde uitkijkplaats om de vleermuizen te zien uitvliegen. Het lijkt dan soms wel of er donkere rook uit de berg komt. 's Nachts wordt de grot bewoond door zwaluwen. Het is een indrukwekkend schouwspel om te zien hoe de twee diersoorten elkaar aflossen. Haviken cirkelen rond de ingang om zich te goed te doen aan de vleermuizen wanneer die de grot verlaten. Deze voorstelling vindt iedere avond om ongeveer 18.00 uur plaats. Bij slecht weer blijven de vleermuizen in de grot.


   

Sarawak Tourism Board.


 

Sarawak Tourism Events