U bevindt zich hier: Reisinformatie Laos  
 LAOS
Luang Prabang
Vientiane
 REISINFORMATIE
Vietnam
Thailand
Singapore
Cambodja
Laos
Maleisie

LAOS
 

Laos is het armste land van Azië en in toeristisch opzicht een pas net ontsloten land. Ondanks dat er de afgelopen jaren is geïnvesteerd in de toeristische infrastructuur, zijn er buiten de grote steden en de belangrijkste toeristische routes nog weinig goede hotels. In de arrangementen in Vientiane en Luang Prabang zijn de hotels van een goede kwaliteit, minimaal middenklasse en hier en daar zelfs eersteklasse hotels. Daarbuiten kan een enkele accommodatie (zeer) eenvoudig zijn.
Binnenlands vervoer

In Laos laat de kwaliteit van de wegen buiten de grote steden zeer veel te wensen over. Vervoer tussen steden per bus of trein is mogelijk, maar is zeer oncomfortabel, de ritten duren vaak lang en zijn niet airconditioned. Vandaar dat we u ook sterk afraden zelf op pad te gaan met een auto of ander vervoermiddel. Rivieren zijn de levensaders en vormen nog steeds de eigenlijke 'snelwegen'. In de steden zijn weinig taxi's te vinden. U kunt zich per driewielige brommertaxi's met een bankje laten vervoeren, maar dat kan stoffig zijn. U zult zelf de prijs vooraf moeten onderhandelen.Eten en drinken

Op het platteland wordt de plakrijst nog met de vingers gegeten. Het Laotiaans voedsel is een mengeling van de Thaise, Vietnamese, Indische en Franse keuken. Vandaar dat u in de grotere steden zoals Vientiane een heerlijke baguette kunt bestellen of een goede maaltijdsalade. De charme van het op vakantie zijn is natuurlijk wel dat u met de lokalen eet. En dat betekent heel veel verse ingrediënten in de gerechten (de kleine dorpen kennen geen koelkasten). Deze gerechten bestaan altijd uit een soep, een aantal hoofdgerechten met groenten, veel kruiden en het belangrijkste: de vissaus en de chili's. Voor de drankjes kunt u kiezen uit de lokaal gestookte whisky's en de bekende frisdranken. Dit alles kost relatief zeer weinig. Water kunt u niet uit de kranen drinken dus raden wij u aan alleen maar flessen water te kopen. Tandenpoetsen kan wel met kraanwater.Feestdagen

Feestdagen die in Laos elk jaar op dezelfde datum plaatsvinden zijn:
Nieuwjaar: 1 januari
Phatet Laos Dag: 6 januari
Dag van het Leger: 20 januari
Vrouwendag: 8 maart
Dag van de Partij: 22 maart
Laotiaans Nieuw Jaar: 13-15 april
Dag van de Arbeid: 1 mei
Dag van de Kinderen: 1 juni
Dag van het vrije Laos: 13 augustus
Bevrijdingsdag: 12 oktober
Dag van de Onafhankelijkheid: 2 december
Daarnaast zijn er andere feestdagen die op de maankalender zijn gebaseerd en daarom elk jaar op een andere datum plaatsvinden. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. 

FOOIEN
Het geven van een fooi is in Laos nog niet 'ingeburgerd' of vast onderdeel geworden van een reis. Natuurlijk is het zo dat iedere kleine bijdrage aan een verbetering van de levensstandaard wordt gewaardeerd, indien dit is omdat u vindt dat u een goede, vriendelijke en efficiënte service heeft mogen ontvangen.

FOTOGRAFEREN
U doet er verstandig aan altijd eerst even te vragen of u de lokale bevolking op de gevoelige plaat mag vastleggen.

GELDZAKEN
De munteenheid van Laos is de Laotiaanse Kip (LAK). In een Kip gaan 100 centen. Er zijn briefjes van 50, 100, 500, 1000, 2000 en 5000 Kip. Traveller's cheques kunnen alleen in grotere steden mondjesmaat bij een bank worden gewisseld. Vaak moet u commissie betalen bij het inwisselen. Ook krijgt u op straat vaak een betere wisselkoers dan bij de bank. Officieel mag er niet met USD cash worden betaald, maar het kan overal. Daarom raden wij u ook aan deze valuta mee te nemen (vooral in kleine coupures). Euro's kunnen alleen in Luang Prabang en Vientiane worden ingewisseld. In deze steden kunt u ook met Thaise Baht betalen. Overgebleven Kip kunt u zeer moeilijk terug wisselen. Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: € 1 = ca. LAK 11.769 (LAK 10.000 = ca. € 0,85).
Creditcard: De betere hotels, restaurants en winkels in Vientiane en Luang Prabang accepteren ook creditcards, die vaak met een extra 3%-5% worden doorbelast. Zie voor meer details de websites: http://www.eurocard.nl en http://www.visa.nl.
Pinpas: Uw pinpas kan op het moment van schrijven alleen in Vientiane en Luang Prabang bij een ATM worden gebruikt (als de automaten niet defect zijn).

GEZONDHEID
Vaccinaties worden voor sommige gebieden aanbevolen. Wij raden u aan contact op te nemen met een van de gezondheidsorganisaties vermeld op de reisinfo pagina.

GOED OM TE WETEN
De meeste Lao zijn boeddhistisch. Van u als toerist wordt dan ook respect verwacht voor het geloof en voor de tempels. Zorg dat u 'respectabel' gekleed bent, ofwel dat de schouders en knieën bedekt zijn. Draag liever geen singletjes en shorts wanneer u een tempel bezoekt. Trek altijd uw schoenen uit voordat u een tempel betreedt. Aangezien boeddhabeelden heilig zijn, wordt het niet gewaardeerd wanneer u poseert voor een boeddha voor een foto en is het beledigend wanneer u de boeddha beklimt of erop gaat zitten. Wanneer u voor een boeddhabeeld zit, zorg dan dat uw voeten niet naar het beeld wijzen. U kunt het beste als de Lao gaan zitten: geknield met de voeten naar achteren gericht. Als u een monnik wilt aanspreken, zorg dan dat u uw hoofd lager houdt dan het hoofd van de monnik (bijvoorbeeld door iets te buigen), dit getuigt van respect. Vrouwen mogen monniken nooit aanraken of iets aanreiken. Wilt u ze toch iets geven, zet dit dan voor hem op een tafel of ander object. De typische Laotiaanse begroeting is een gebaar waarbij beide handen tegen elkaar worden gedrukt. Als u zo begroet wordt, maak dit gebaar dan terug. Het is onbeleefd om met de voeten in de richting van een persoon te gaan zitten. Ook Lao op het hoofd aanraken is zeer onbeleefd. Tenslotte, mocht er iets mis gaan, blijf kalm want kwaad worden helpt niet in Laos. Blijf glimlachen, daar bereikt u het meest mee!

KLEDING
De kleding hangt af van het seizoen waarin u reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een hemd of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. De paraplu kan ook als parasol dienst doen. Voor het koelere winter seizoen heeft u lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk voor de avonden.

KRANTEN
Buitenlandse kranten zijn moeilijk te verkrijgen. De beste Engelstalige krant is de Laos Globe.