U bevindt zich hier: Reisinformatie Cambodja  
 REISINFORMATIE
Vietnam
Thailand
Singapore
Cambodja
Laos
Maleisie

CAMBODJA
 

Cambodja is een van de armere landen van Azië en in toeristisch opzicht een net ontsloten land. Ondanks dat er de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in de toeristische infrastructuur, zijn er buiten de grote steden en de belangrijkste toeristische routes nog weinig goede hotels.
Veel hotels stellen het tevens verplicht daarboven een bedrag als borgsom te betalen, waarmee zij de kosten die u tijdens uw verblijf maakt (maaltijden, drankjes, gebruik van faciliteiten die niet gratis zijn, enzovoort) kunnen verrekenen. U kunt een contant bedrag geven, maar de makkelijkste manier is het laten maken van een afdruk van uw creditcard. De receptionist houdt deze afdruk dan bij uw papieren. Wanneer u vertrekt uit het hotel kunnen de extra kosten op deze manier worden verrekend. Als u geen extra kosten hoeft te betalen of als u er voor kiest om deze kosten contant te voldoen, wordt de afdruk verscheurd. Vraagt u de receptionist dit in uw bijzijn te doen. Dit voorkomt eventuele problemen achteraf.BINNENLANDS VERVOER

In Cambodja laat de kwaliteit van de wegen buiten de grote steden veel te wensen over. Vervoer tussen steden per bus of trein is mogelijk, maar is zeer oncomfortabel, de ritten duren vaak lang en de bussen en treinen zijn niet airconditioned. Zelf de weg op wordt sterk afgeraden. Ook afwijken van de weg wordt ten stelligste afgeraden daar het platteland nog niet ontdaan is van alle landmijnen. Rivieren zijn de levensaders en vormen nog steeds de eigenlijke 'snelwegen'. In de steden zijn weinig taxi's te vinden. U kunt zich per driewielige brommertaxi's met een bankje laten vervoeren, maar dit kan wel stoffig zijn. U dient vooraf over de prijs te onderhandelen.Eten en drinken

De keuken van Cambodja lijkt sterk op die van Thailand, maar dan met minder kruiden. Natuurlijk is rijst het hoofdingrediënt. Daarnaast staat zoetwatervis veelvuldig op de menukaart. Ook kunt u op veel plaatsen een echte Franse baguette bestellen. Er zijn in de belangrijkste toeristencentra talrijke specialiteitenrestaurants waar u terecht kunt voor Chinese, Indonesische, Japanse of andere gerechten. Water uit de kraan kunt u beter niet drinken. Alle hotels hebben flessen water of thermoskannen met drinkwater staan. Tandenpoetsen kan wel met kraanwater. Drink buiten de hotels alleen het water uit gecapsuleerde flessen. In lokale restaurants zijn de prijzen van drankjes en van het eten niet hoog. Een noodle-soep kost nog geen euro. Ook fruit is over het algemeen goed(koop). Koop echter wel de hele vrucht, daar dit haast niets kost en uit hygiënisch oogpunt beter is.Feestdagen

Feestdagen die elk jaar op dezelfde datum plaatsvinden zijn:
Nieuwjaar: 1 januari
Vrouwendag: 8 maart
Khmer Nieuwjaar: 13 april
Dag van de Arbeid: 1 mei
Dag van de Kinderen: 1 juni
Grondwetsdag: 24 september
Vredesverdrag met Parijs: 23 oktober
Verjaardag Koning: 30 oktober
Dag van de Onafhankelijkheid: 9 november
UN Mensenrechten Dag: 10 december

Daarnaast zijn er feestdagen die op de maankalender zijn gebaseerd en daardoor elk jaar op een andere datum plaatsvinden. Veel openbare voorzieningen zijn tijdens deze feestdagen gesloten. 

FOOIEN
Tips worden niet verwacht en zijn ook niet nodig, tenzij u uit eten gaat in een zeer upmarket restaurant. Dan is 10% van het totale rekening bedrag aan tip gewoon. Natuurlijk is het zo dat iedere kleine bijdrage aan een verbetering van de levensstandaard wordt gewaardeerd, in de vorm van een Amerikaanse dollar, zeker als dit voor een efficiënte en vriendelijke ontvangen service is.

GELDZAKEN
De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR). Er zijn coupures in de volgende hoeveelheden: 100, 200, 500, 1000, 5000, 10.000, 50.000 en 100.000. Het meeste wordt het biljet van 500 gebruikt. Verder kunt u overal contant met Amerikaanse dollars betalen, tenzij het om kleine bedragen gaat, dan is de Riel een beter betaalmiddel. Ook de Thaise Baht wordt vrijwel overal geaccepteerd. Traveller's cheques (in USD) kunt u alleen in de grotere plaatsen wisselen (Phnom Penh en Siem Reap). Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: € 1 = ca. KHR 5689 (KHR 1.000 = ca. € 0,18).
Creditcard: De creditcard is heel langzaam in opkomst, maar het gebruik beperkt zich tot de duurdere restaurants, hotels of winkels. Zie voor meer details de websites www.eurocard.nl en www.visa.nl.

GEZONDHEID
Vaccinaties worden voor sommige gebieden aanbevolen. Wij raden u aan contact op te nemen met een van de gezondheidsorganisaties vermeld op de reisinfo pagina.

GOED OM TE WETEN
De traditionele begroeting, waarbij de handen tegen elkaar worden gedrukt voor het lichaam en een lichte buiging wordt gemaakt, wordt nog steeds gebruikt. Als u zo begroet wordt, is het beleefd om de begroeting op dezelfde manier te beantwoorden. Wanneer u een tempel bezoekt, toont het respect om niet te bloot gekleed te gaan. Zorg dat uw schouders en knieën bedekt zijn en draag geen singletjes, topjes of shorts. Trek altijd uw schoenen uit en doe uw hoed of pet af voordat u een tempel betreedt. Ga nooit met uw voeten in de richting van een boeddha zitten; als u op de grond gaat zitten, buig dan de knieën en laat de voeten beide naar de zijkant wijzen. Wijs ook niet met een vinger naar een boeddha. Mocht er iets mis gaan tijdens uw reis, spreek een Cambodjaan dan niet boos aan. Dit is erg onbeleefd. Blijf kalm en vriendelijk, daar bereikt u het meest mee. Raak geen Cambodjaan op het hoofd aan, ook dit is zeer onbeleefd. Tenslotte, wanneer u een tandenstoker gebruikt, houd deze in één hand en bedek uw open mond met uw andere hand, dit wordt als beleefd beschouwd.

KLEDING
De aanbevolen kleding hangt af van het seizoen waarin u reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een hemd of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. De paraplu kan ook als parasol dienst doen. Voor het koele seizoen heeft u lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk voor de avond.

KRANTEN
Buitenlandse kranten zijn moeilijk te verkrijgen. De beste Engelstalige krant is de 'Phnom Penh Daily'.
Een internetversie is de Phnom Penh Post
LOKAAL AFREKENEN
In de hotels zult u zelf de extra's moeten betalen. Kijk de rekening goed na, zodat u weet waarvoor u betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van een restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk.