U bevindt zich hier: Reisinformatie Thailand Vervoer  
 THAILAND
Gezondheid
Vervoer
Cultuur
Reistips
Flora en Fauna
 REISINFORMATIE
Vietnam
Thailand
Singapore
Cambodja
Laos
Maleisie

VERVOER

Autoverhuur

Het is gemakkelijk om in Thailand een auto te huren. Autorijden is iets ingewikkelder, niet alleen omdat het verkeer er links rijdt, maar meer omdat niet iedere Thaise verkeersdeelnemer zich aan de regels houdt. Zeker in Bangkok is het niet eenvoudig om met een (huur)auto van de ene plek naar de andere te komen. Op verschillende plaaatsen is 24 uur per dag sprake van verkeersopstoppingen. Hoe kan het ook anders met (naar schatting) ruim 12 miljoen inwoners.

Autohuur in Thailand kan het best vanuit Nederland worden geregeld via een reisorganisatie of via een incoming agent in Thailand. Zorg voor een internationaal rijbewijs (ANWB) en een creditcard voor de borg. Laat bij voorkeur de auto afleveren en ophalen bij uw hotel. Dat bespaart een hoop stress bij aankomst en vertrek.


Luchtvaartmaatschappijen

Thailand is per vliegtuig op veel manieren te bereiken. Vanaf Schiphol onderhouden China Airlines, EVA Airways en KLM nonstop verbindingen met Bangkok.

China Airlines

EVA Airways

KLM

Vanaf Dusseldorf (Duitsland) verzorgen Air berlin en Mahan Air rechtstreekse verbindingen met Bangkok.
Emirates vliegt vanaf Dusserdorf via Dubai naar Bangkok.

Veel andere maatschappijen bieden vanaf Schiphol vluchten naar de Thaise hoofdstad aan met tussenlanding / overstap in steden als Helsinki, Frankfurt, Parijs, Wenen, Zurich, Amman, Singapore, Kuala Lumpur en Dubai.

Austrian Airlines

Finnair

Malaysia Airlines

Royal Jordanian

Scandinavian Airlines

Singapore Airlines

Swiss

Thai Airways


Openbaar vervoer

Openbaar vervoer is in Thailand uitstekend geregeld. Of het nu om de trein gaat, de bus, taxi's of vliegtuigen, Thailand beschikt over een modern netwerk van verbindingen, dat bovendien in onze ogen uitermate goedkoop is. De recente internationale verhoging van de olieprijs heeft echter ook in het Thaise openbaar vervoer sporen achtergelaten.


Reizen in Thailand

Reizen in Thailand is erg gemakkelijk en relatief goedkoop. Zelfs de verste uithoeken van het land zijn met openbaar vervoer te bereiken (soms wel met lange reistijden en vaak overstappen). U kunt natuurlijk ook het vliegtuig nemen of een auto ( evt. met chauffeur) huren. Let wel: in Thailand rijdt men links, al houdt niet iedereen zich daar aan. Oplettendheid is dus geboden, vooral omdat de kennis van de verkeersregels bij Thaise bestuurders vaak te wensen overlaat.

Autohuur

Reizigers met een geldig internationaal rijbewijs kunnen een auto huren. De meeste verkeersborden staan in het Engels aangegeven en er zijn op veel plaatsen Engelstalige kaarten verkrijgbaar. Enig probleem is dat de Engelse schrijfwijze van Thaise plaatsen nergens vaststaat. Huur bij voorkeur een auto vanuit Nederland, via een reisorganisatie in Nederland of een incoming aagent in Thailand. Autohuur is in Thailand met een vanafprijs van ruim 20 euro per dag niet duur. Autobrandstof kost ongeveer de helft tot eenderde van die in Nederland.
Brommer- en motorhuur

In de meeste toeristische bestemmingen is het mogelijk een brommer of een motorfiets te huren. Voor de zwaardere types moet u in het bezit zijn van een internationaal motorrijbewijs. Prijzen variëren, afhankelijk van plaats van verhuur en bedrijf. Het is vaak ook mogelijk via particulieren te huren. Voorzichtigheid is geboden, daar de kwaliteit van de wegen en het gedrag van de overige (Thaise)weggebruikers voor verhoogde risico's zorgen. Daarnaast is men vaak niet verzekerd of zijn verzekeringsbepalingen erg onduidelijk. Het dragen van een helm is tegenwoordig in Thailand verplicht. De politie controleert hier scherp op.
Bus

Een modern netwerk van snelwegen reikt tot in alle uithoeken van het koninkrijk. Met de bus bent u snel op de plaats van bestemming. De meeste bussen vertrekken om het halve of het hele uur. Bangkok telt drie busterminals, die elk de verbinding onderhouden met een bepaalde regio.De noord/noord-oostelijke busterminal ligt aan Kamphaeng Phet 2 Road. De zuidelijke busterminal ligt aan Boromratchonnani Road en die voor de oostelijke bestemmingen op Sukhumvit Road ter hoogte van Ekkamai.


Trein

Als u over land reist, krijgt u ook veel van het landschap te zien. Efficiënt railvervoer verbindt belangrijke steden in het zuiden, het noorden en noordoosten met Bangkok. De zuidelijke route stelt bezoekers in staat per trein naar Maleisie en Singapore te reizen. Binnenlandse sneltreinen hebben 1e, 2e en 3e klas-compartimenten. De langzamere treinen kennen alleen 3e klas. Treinkaartjes voor alle klassen kunnen drie maanden tevoren worden gekocht bij de grote stations en bij de Advance Booking Office (Bangkok Railway Station).

Vliegtuig

Thai Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt naar de meeste grote bestemmingen in het land. Bangkok Airways vliegt vanaf Suvarnabhumi International Airport op de toeristische hotspots in Thailand en omringende landen. Het Thaise luchtruim telt inmiddels de nodige low cost airlines als Nok Air, One-Two-Go en Thai AirAsia. Nok Air en One-Two-Go vliegen de binnenlandse routes van de oude luchthaven Don Mueang, eind maart weer opengesteld. Thai AirAsia vlieg binnen- en buitenlands vanaf Suvarnabhumi en onderhoudt ook verbindingen met steden in omringende landen, zoals Phnomh Penh, Yangon, Kuala Lumpur of Singapore. Bestemmingen en frequenties willen nog wel eens wisselen. Vraag een lokale reisagent naar de recente stand van zaken.

Don Mueang, de oude luchthaven van Bangkok is aan een nieuw leven begonnen, nu de binnenlandse vluchten van 3 airlines vanaf deze plek plaatsvinden. Om verwarring met de nieuwe luchthaven Suvarnabhumi (BKK) te voorkomen, is de codenaam gewijzigd in DMK. Op wegwijzers staat de luchthaven nu vermeld als Don Mueang Airport, maar Thaise linguïsten zijn het er nog altijd niet over eens of het nu Don Muang moet zijn (zoals de volksmond wil) of Don Mueang (volgens sommigen de juiste schrijfwijze).

Alle vluchten van budget airlines Nok Air en One-Two-Go vinden plaats vanaf Don Mueang, terwijl Thai Airways dagelijks 30 binnenlandse vluchten zonder aansluiting vanaf de oude luchthaven uit zal voeren. De airline onderhoudt vanaf Suvarnabhumi dagelijks 11 binnenlandse verbindingen die aansluiten op internationale vluchten. In totaal handelt Don Mueang vanaf zondag 25 maart dagelijks 140 vluchten af met ongeveer 18.000 passagiers.

De vluchtnummers vanaf Don Mueang hebben 4 cijfers, beginnend met een 1. Die vanaf Suvarnabhumu tellen slechts 3 cijfers. Thai Airways checkt vertrekkende passagiers op Don Mueang in op de eerste etage van de Domestic Terminal. Gepensioneerde medewerkers zijn opgeroepen om tijdelijk bij te springen.

Thai heeft daarnaast een check in counter geopend in de City Air Terminal van het metrostation in Lat Phrao. Passagiers kunnen 3 uur voor vertrek inchecken en de shuttlebus nemen naar Don Mueang. Passagiers zonder bagage kunnen al een dag eerder inchecken. De City Terminal is geopend van 4 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds.

Thai AirAsia en Bangkok Airways blijven op Suvarnabhumi. De verhuizing is onder meer nodig om op Suvarnabhumi reparaties aan start- en taxibanen uit te kunnen voeren.
 

Openbaar vervoer in Bangkok

Openbare bussen in Bangkok zijn talrijk en goedkoop, maar weinig comfortabel, zeker als ze geen airco hebben. Een routekaart is verkrijgbaar in de meeste hotels, boekenwinkels, kiosken en op het TAT-hoofdkantoor.

Skytrain

De airconditioned skytrain (zestien meter bovengronds) brengt u naar de voornaamste centra in Bangkok. U betaalt 10 tot 40 Baht, afhankelijk van de afstand. Er zijn nu twee lijnen: de Silom line van Taksin Bridge naar National Stadium, langs Silom en Rama I Road. De Sukhumvit Line loopt van On Nut (Soi 77, Sukhumvit Road) naar Mor Chit Station, langs Siam Station. Met de uitbreiding naar Sukhumvit Soi 107 is inmiddels begonnen.

Metro

Sinds kort beschikt Bangkok eveneens over een ondergrondse, die op diverse plaatsen aansluit op het netwerk van de skystrain (Silom en Asok). De lijn begint bij Hua Lam Pong centraal station.

Taxi

Hoteltaxi's hebben vaste (en relatief hoge) tarieven. De 'normale' taxi's in de straten van Bangkok zijn goedkoper. Zorg ervoor dat de bestuurder de meter aanzet als u instapt. Het is sterk af te raden gebruik te maken van 'snorders' (bromfietstaxi's). Ze zijn vaak niet verzekerd en hebben soms geen vergunning om passagiers mee te nemen. Alle officiële taxi's dragen op het dak een bord met "TAXI-METER". Een fooi is niet gebruikelijk.