U bevindt zich hier: Reisinformatie Vietnam  
 VIETNAM
Feestdagen
Reizen
 REISINFORMATIE
Vietnam
Thailand
Singapore
Cambodja
Laos
Maleisie

VIETNAM
 

Lokaal vervoer is volop aanwezig en altijd goedkoop. Taxi's hebben bijna altijd een meter. Fietsriksja's (cyclo's) en tonga's (paard-en-wagens) echter niet, zodat het bij deze vervoermiddelen zaak is om van tevoren een prijs af te spreken (gemiddeld USD 0,50 tot 1 per rit). In een aantal steden bieden particulieren ook hun scooter of brommer als vervoermiddel aan. De kwaliteit van het openbaar vervoer laat nog te wensen over, desondanks zijn er voldoende mogelijkheden om met bus, trein of vliegtuig door Vietnam te reizen. De gewone bussen zijn af te raden. U kunt beter gebruik maken van de speciale toeristenbusjes die op vaste routes tussen grotere plaatsen rijden. De treinverbinding van Ho Chi Minh-Stad naar Hanoi is redelijk comfortabel en, hoewel langzaam, een belevenis. Vietnam Airways heeft een uitgebreid net van binnenlandse vluchten. Het kan echter voorkomen dat een binnenlandse vlucht kort voor vertrek wordt geannuleerd.Eten en drinken

Wie van lekker eten houdt, kan zijn hart ophalen in Vietnam. De uitstekende Vietnamese keuken is rijk en gevarieerd. De Vietnamese keuken is gebaseerd op ingrediënten die vers worden bereid. Dankzij de lange kustlijn is er vaak uitstekend zeevoedsel. Ook is er een ruime keuze aan heerlijk tropisch fruit zoals mango's, lychees en ananas. Bent u een liefhebber van garnalen, loempia's, krab, kip en lamsvlees dan bent u in Vietnam aan het goede adres. Deze gerechten krijgt u geserveerd met rijst, mie en zelfs frieten. Dat laatste komt door de nog aanwezige invloed van de voormalige Franse koloniale aanwezigheid. Ook het stokbroodje met zoete jam ontbreekt niet op het menu. Er zijn daarnaast veel traditionele schotels die het proberen meer dan waard zijn. Wat drinken aangaat, fris, goede Franse wijnen en binnen- en buitenlands bier zijn goed verkrijgbaar. Drinkwater is alleen verkrijgbaar in flessen. Let goed op de verzegeling! Tandenpoetsen kan wel met kraanwater. Let u een beetje op de hygiënische omstandigheden bij deze restaurants en bij stalletjes om maagproblemen te voorkomen. Een goede maaltijd kost gewoonlijk niet meer dan € 4 tot € 7 en in eenvoudige restaurants geniet u al voor minder van een goede maaltijd. In de duurdere hotels en restaurants betaalt u ca. € 2 voor een blikje import bier. 

Uw Vietnamese gidsen en chauffeurs stellen blijken van tevredenheid zeer op prijs. Grote hotels en duurdere restaurants hebben de laatste jaren bedieningsgeld van 5 tot 10% bovenop de rekening geïntroduceerd. Het geven van fooien is ter eigen discretie en reflecteert uw blijk van tevredenheid. Als richtlijn kunt u het volgende hanteren: kruiers en piccolo's USD 1 per service, gidsen USD 5 per dag per persoon, chauffeurs USD 2 per dag per persoon.

GELDZAKEN

De munteenheid is de Vietnamese New Dong (VND). Er zijn geen muntstukken. U zult dus met flinke pakken geld rondlopen. Het is verboden om het Vietnamese geld in- of uit te voeren. Buitenlands geld mag u echter onbeperkt meenemen. U kunt het beste een combinatie van contante Amerikaanse dollars en Euro's meenemen. Contante dollars zijn bijna overal te wisselen en u krijgt voor grotere coupures meestal een betere koers. Kleinere coupures zijn zeer handig om fooien te geven. Euro's kunt u ook steeds meer inwisselen tegen Vietnamese New Dong. Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: € 1 = ca. VND 24.883 (VND 10.000 = ca. € 0,40).
Creditcard: De creditcard is meer en meer in opkomst, maar u kunt er meestal alleen in duurdere restaurants en hotels mee betalen. Ook moet u er rekening mee houden dat bij het gebruik ervan u een commissie wordt berekend van 3-5%. Zie voor meer details de websites: www.eurocard.nl en www.visa.nl.
Pinpas: U kunt met uw pinpas in de meeste steden en toeristische plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de zogenaamde ATM (Automatic Teller Machine) automaten, mits voorzien van de juiste logo's (cirrus en maestro).

GOED OM TE WETEN
De traditionele begroeting, waarbij de handen tegen elkaar worden gedrukt voor het lichaam en een lichte buiging wordt gemaakt, wordt nog steeds gebruikt. Als u zo begroet wordt, is het beleefd om de begroeting op dezelfde manier te beantwoorden. Wanneer u een boeddhistische tempel bezoekt, moet u uw schoenen uittrekken voordat u de tempel betreedt. Dit is meestal niet nodig bij Chinese pagodes. Draag er ook zorg voor dat u de onderkant van uw voeten niet in de richting wijst van personen of heilige voorwerpen en beelden, met name boeddhabeelden. 

De beste kleding om naar Vietnam mee te nemen hangt af van het seizoen waarin u reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een hemd of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. De paraplu kan ook als parasol dienst doen. Voor het koele seizoen heeft u lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk voor de avond. In de winter in Noord-Vietnam kan het tegen de avond zeer koud zijn, dus neem voor dit gebied warme kleding mee (meerdere dunne lagen en een trui).

KRANTEN
In de grote hotels kunt u gewoonlijk de Engelstalige krant The Nation uit Thailand kopen. In het zuiden kunt u vaak ook de hand leggen op de Saigon Newsreader, die op straat wordt verkocht.