U bevindt zich hier: Cambodja  
 CAMBODJA
Phnom Penh
Siem Reap
Angkor Wat
Killing Fields
Sihanoukville

CAMBODJA
   

Cambodja (officieel: Preah Réchéanachâkr Kampuchea = het Koninkrijk Kampuchea) is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De totale oppervlakte van Cambodja bedraagt, inclusief een aantal eilandjes, 181.035 km2 en het land is daarmee ongeveer vijf keer zo groot als Nederland. Na Singapore en Brunei is Cambodja het kleinste land van Zuidoost-Azië.

De afstand tussen het oosten en het westen bedraagt 580 km; van noord naar zuid 450 km. Cambodja grenst in het in het noorden en westen aan Thailand, in het noorden aan Laos , in het oosten aan Vietnam , in het zuiden aan de Golf van Thailand.


 

Het hart van het Cambodjaanse landschap wordt gevormd door vruchtbare laaglanden die tweederde van de oppervlakte van het land uitmaken. Deze laaglanden worden in het noorden omringd door de laatste uitlopers van de Himalaya; in het noorden het Dangrek-gebergte, in het oosten door de Moi-heuvels, in het zuidwesten door de Olifantsketen of Phnom Damrei en in het westen door de hoogste bergketen van Cambodja, het Cardamom-gebergte of Chuor Phnom Kravanh. Het laagland en de bergen worden vooral in noordelijk Cambodja van elkaar gescheiden door een overgangszone met savanne en laaggelegen heuvels of ‘phnom’. De hoogste top van Cambodja is de Phnom Aural met 1813 meter.

Ca. 5% van het huidige Cambodja bestaat uit rivieren en meren. De grootste rivieren zijn de Mekong, die het land in noord-zuidrichting doorstroomt, en de Tonlé Sap, die in het centrum van West-Cambodja het gelijknamige meer vormt. De Mekong (Cambodjaans: Tonlé Thom, de Grote Rivier) stroomt via Tibet, China, Myanmar (vroeger: Birma), Thailand en Laos naar Cambodja.

Bij de hoofdstad Phnom Penh splitst de Mekong zich naar het westen in de Beneden-Mekong en naar het oosten in de Bassac. Beide armen monden via het zuiden van Vietnam uit in de Zuid-Chinese Zee. De Mekong stroomt ca. 500 km door Cambodja en is op sommige plaatsen 5 km breed.


 

Opvallend in het Cambodjaanse landschap is het 2500 km2 grote Tonlé Sap-meer (het Grote Meer). Gelegen in het westelijke gedeelte van de centrale vlakte staat het meer, via de 100 km lange Tonlé Sap-rivier in verbinding met de Mekong. Het visrijke meer van Tonlé Sap is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azie.

Het meer heeft als bijzonderheid dat deze twee stroomrichtingen kent, afhankelijk van het seizoen. In het droge seizoen, van november tot april, stroomt het water van het meer in zuidoostelijke richting naar de Mekong. In de regentijd verandert de Tonlé Sap-rivier van stroomrichting en loost het overtollige water in het Tonlé Sap-meer.


   

Op het Cambodja Reisforum vind je alle informatie m.b.t. rondreizen, reizen naar, nieuws, wonen & werken, stichtingen & vrijwilligerswerk en algemene informatie in en over Cambodja. Kun je iets niet vinden? Stel dan je vraag in bv het Cambodja Reiscafé, want het Cambodja Reisforum is voor en door reizigers!


Nuttige links

iGuide Interactive Travel Guide 
   
  

Cambodia Travel Tips - Tourist Information Center
Cambodia Travel tips providing useful travel information to Cambodia including Khmer Culture, Angkor Wat, Cambodian History, Hotels, Flights, Car rental, Transportations, Tourist sites, Tour packages and much more....
the Phnom Penh Post: