U bevindt zich hier: Vietnam  
 VIETNAM
Hanoi
Ha Long Bay
Ho Chi Minh City
Hoi An
Hué
Mekong Delta
Mui Né
Nha Trang
Sapa
Phu Quoc Island
Da Lat
Can Tho
Danang
Phan Thiet
Hai Phong
Ninh Binh
Vung Tau
Ca Mau

VIETNAM
   

Vietnam (Vietnamees, = Land van het Zuiden) is een republiek in Zuidoost-Azië. De totale oppervlakte van het land is ruim 330.000 km2 en Vietnam is daarmee bijna acht keer zo groot als Nederland.
Vietnam grenst in het noorden aan China, in het noordwesten aan Laos en in het zuidwesten aan Cambodja.
De afstand van noord naar zuid is 1650 kilometer en de breedte van het land varieert van 600 kilometer tot 50 kilometer in het midden van het land tussen Laos en de Zuid-Chinese Zee. De totale kustlijn is meer dan 2500 kilometer lang en loopt van noord naar zuid langs de Golf van Tonkin, de Zuid-Chinese Zee of Bien Dong en de Golf van Thailand.
Voor een groot deel zijn dit natuurlijke grenzen, want Vietnam wordt van Laos en Cambodja gescheiden door het Truong Son-gebergte.

Tot het grondgebied van Vietnam behoort een keten van duizenden eilandjes en bovendien claimt de regering nog een aantal andere eilanden, waaronder de Paraceleilanden (400 kilometer ten oosten van Da Nang) en de Spratleyeilanden (500 kilometer van de zuidoostkust).

Het grootste eiland van Vietnam, Phu Quoc, ligt in de Golf van Thailand, net buiten de territoriale wateren van Cambodja, op 45 kilometer afstand van Ha Tien. Phu Quoc behoort tot de uit 16 eilanden bestaande archipel Dao Phu Quoc.


 

Het grootste deel van Vietnam bestaat landschappelijk gezien uit bergen en heuvels.
In het bergachtige noorden of Bac Bo ligt tevens de grote, dichtbevolkte delta van de Song Hong, de Rode Rivier. De rivier heeft haar naam te danken aan de rode sedimenten die ze met zich meevoert. Deze rivier is meer dan 1200 kilometer lang en ontspringt in de Chinese provincie Yunnan en stroomt naar de Golf van Tonkin in het zuidoosten. Het uitgestrekte bergland in het noorden, het Hoang Lien-gebergte, is een voortzetting van het bergland van Zuidoost-China met als hoogste top de Phan Si Pan met 3143 meter. Dit gebergte vormt tevens in het noorden de grens met China en in het noordwesten met Laos. Dit gebied was vroeger vrijwel volledig bebost, maar nu door eeuwenlange houtkap en platbranden voor de landbouw helemaal kaal.

Midden-Vietnam of Trung Bo heeft een smalle kuststrook die overgaat in de Cordillera van Annam of Truong Son, die over een afstand van meer dan 1200 kilometer de grens met Laos en Cambodja vormt. Hier liggen een aantal bergen die tussen de 1000 en 2000 meter hoog zijn. De kuststrook bestaat hier uit stranden, lagunen en duinen.

Zuid-Vietnam of Nam Bo is heuvelachtig met als kern de Mekongdelta. De Mekong (Cuu Long Giang = Rivier van de Negen Draken) stroomt via een aantal landen uiteindelijk 222 kilometer door Vietnam en mondt dan uit in de Zuid-Chinese Zee. Door het vruchtbare slib dat hier voortdurend wordt afgezet, is de Mekongdelta een gebied dat gekenmerkt wordt door eindeloze rijstvelden.


 

Op het Vietnam Reisforum vind je alle informatie m.b.t. o.a. rondreizen in Vietnam, wonen en werken in Vietnam en ervaringen van andere reizigers. Kun je iets niet vinden? Stel dan je vraag op het Vietnam Forum waar andere reizigers je verder helpen.


   Nuttige links

iGuide Interactive Travel Guide 
   
      

Agoda.nl, een in Azie gevestigde hotelreserveringsdienst, garandeert de laagste tarieven door samen te werken met lokale hotels